Lentekriebels 5 – 2015

2015-Lentekriebelds

Andere dag ander tijdstip. Was het tot nu toe een zondagmiddag in het voorjaar die werd ingeruimd voor deze jaarlijkse happening, dit jaar werd, om zeer goede redenen, daarvan afgeweken.Het werd nu vrijdagavond 1 mei, om er een nog grotere happening van te maken. De Stichting FSI besloot in verband met het “Jaar van de Mijnen” met dit concert een ode te brengen, in beeld en geluid, aan “Onze Helden”. Samen met Guido Dieteren, muzikaal leider van Guido’s Orchestra voerde Lentekriebels ons terug naar de Mijnen, de Koempels en naar het Limburgse Land. Zoals gebruikelijk werd dit programma opgebouwd rond de vaste Lentekriebels-kern van de mannenkoren DSM•SABIC en RMK’21. Beide koren staan onder leiding van Wim Schepers.

Het overweldigende programma werd nog meer luister bijgezet door de vaste solisten van Guido’s Orchestra, Wendy Kokkelkoren en Roy Verbeek.

Guido’s Orchestra concerteert regelmatig in de grote concertzalen in binnen- en buitenland. De mooiste optredens waren o.a. het optreden voor Koningin Beatrix, concerten in de USA en Canada, Symphonica in Rosso met Marco Borsato en later Paul de Leeuw, Kerstspecials Max Proms en vele nationale TV specials. Lokale hoogtepunten waren de grote openluchtconcerten op het Pancratiusplein te Heerlen, het drielandenpunt in Vaals en de Markt van Sittard.

Wendy Kokkelkoren, sopraan en zangsoliste, heeft inmiddels al een indrukwekkende carrière opgebouwd. De Heerlense zangeres begon haar carrière aan het Conservatorium Maastricht, waar ze solozang & opera studeerde. Haar leermeester was lyrisch bariton Frans Kokkelmans. In 2002 sloot Wendy Kokkelkoren deze opleiding ‘cum laude’ af. Tijdens haar studietijd vertolkte Wendy tevens al meerdere solo rollen bij Opera Zuid. Sinds 2001 is Wendy de vaste solozangeres van Guido’s Orchestra. Met dit orkest reist zij de hele wereld over. Zo werkte Wendy samen met onder andere Marco Borsato, Alessandro Safina, Paul de Leeuw, Tommy Fleming, de 3 baritons, Ernst Daniel Smit e.v.a.

Roy Verbeek is opgegroeid in een muzikaal nest waarin zowel vader als moeder en zijn oudere broer muziek maken. Op vierjarige leeftijd stond hij voor het eerst, met zijn moeder, op het podium. Inmiddels heeft Roy zich ontwikkeld als allround zanger in verschillende genres, zoals pop, rock, soul en jazz. Vanaf 2006 is Roy gastzanger bij Guido’s Orchestra. Met dit poporkest heeft hij de afgelopen jaren opgetreden door het hele land met als hoogtepunten een live dvd registratie op het Pancratiusplein in Heerlen en een concert in Carré Amsterdam.

Het is duidelijk dat je als amateurkoor alleen maar trots en blij mag zijn om in zo’n entourage te mogen optreden en deel uit te mogen maken van een dergelijk spektakel. Spektakel dat was het ontegenzeggelijk en dat liet de zaal ook blijken ook. Het publiek was na het openingsnummer “Glück auf” al dusdanig gemotiveerd dat de avond niet meer stuk kon. Het ene na het andere muzikale hoogstandje rolde van de bühne de zaal in, met als afsluiting een meezingmedley en als het op dat moment aan het publiek had gelegen, had het concert tot in de kleine uurtjes van de volgende dag mogen duren. Kortom het was, en daar komt dat woord weer, “overweldigend”. Een heerlijke, hier en daar met humor gelardeerde, muzikale avond en de fantastische nummers zoals o.a. “Nessun Dorma”, “Here’s to the Heroes”, “Rhythm of live”, “Barcelona” en het luchtig gepresenteerde “Flight of the bumblebee” zullen nog tot lang na afloop in de hoofden van de bezoekers hebben doorgezoemd.