Koempelconcert – 2015

mijnmijn

Deze keer niet het gebruikelijke begin van een verslag, maar zéér ongebruikelijk met een pluim op onze eigen hoed. Waarom? . . . en mag dat?
Ja dat mag, want we zijn zeer blij met de rol die we, als DSM•SABIC koor, hebben mogen spelen in het jaar van de mijnen en trots dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen met de organisatie en uitvoering van een eigen meerkorenconcert. Al was het niet de eerste keer dit jaar dat we met meerdere koren op de bühne stonden. We hadden al een mega-ervaring achter de rug met de uitvoering van het topconcert, “Opera per Tutti” in Heerlen en Venlo ter gelegenheid van het 115 jarig bestaan van het mannenkoor “Koninklijke Zangvereniging Venlona”, waarbij zo’n 220 mannenzangers hun stemmen lieten horen.

Maar nu het koempelconcert, het begon er allemaal mee dat in het kader van het “Jaar van de Mijnen” drie mannenkoren uit de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek het initiatief namen om een Koempelconcert te organiseren onder het motto “Cultuur verbindt Koempels”. De algemene doelstelling was, dat het concert typisch Limburgse herinneringen aan de mijnwerkerstijd van weleer moest oproepen voor oud-koempels, hun familie en nabestaanden.
Gezien de reacties van de vele bezoekers, hebben we het gevoel dat deze doelstelling zeer zeker gerealiseerd is. Het concert was, gezien programma en locatie, zeer toegankelijk en koempel-gericht. Niet alleen de samenstelling van de medewerkenden, met o.a. Martin Hurkens, Paul van Loo en Ivo Rosbeek was bijzonder, maar zeker ook de repertoirekeuze met prachtige koorwerken, Limburgse liederen en evergreens, die speciaal voor het jaar van de mijnen van Limburgse teksten waren voorzien, zorgde voor een opmerkelijke koempel-sfeer.
De medewerkende mannenkoren waren, DSM•SABIC (Geleen), RMK’21 (Brunssum) en St Lambertus (Kerkrade) onder de leiding van hun aller dirigent Wim Schepers. Deze koren traden niet, zoals gebruikelijk, op als individueel koor, maar manifesteerden zich, en dit is toch wel uniek te noemen, als één groot Mannenkoor.
Het concert werd overigens tweemaal uitgevoerd, op vrijdag 23 oktober in de Hanenhof te Geleen (georganiseerd door Mannenkoor DSM•SABIC) en op zaterdag 31 oktober in de Brikke Oave te Brunssum (georganiseerd door RMK’21).

Het concert in Geleen kreeg nog een speciaal koempeltintje. De voorzitter (Ludo Janssen) van de Stichting tot behoud van het Franse klooster in Sittard kreeg de gelegenheid om iets te vertellen over het Franse klooster. Vanuit de historie is er een duidelijke relatie tussen het Franse Klooster (voormalig ziekenhuis ‘De Goddelijke Voorzienigheid’) en het mijnwerkersverleden. Vele mijnwerkers werden verpleegd in het Sittardse Ziekenhuis. Er wordt ook wel eens gesproken over het “Hospitaal van de Koempels”. De toegang van het concert was gratis, maar na afloop werd een vrije maar gulle gave door de bezoekers verstrekt ten bate van de restauratie van het Verschueren pijporgel uit de Kapel van het Franse Klooster.

Wij waren blij en verheugd dat we zo velen, die nog herinneringen koesterden aan het “koempeltijdperk”, mochten begroeten bij deze eenmalige concerten en hopen dat we bij volgende concerten deze lijn voort kunnen zetten.