December 2014

MKDS KC2014

Het eerste lichtpuntje in de donkere dagen lichtte op in Geleen op zondag 7 december, waar het koor de jaarlijkse Barbaraviering in Geleen opluisterde. De viering vond plaats in de Lindenheuvelse parochiekerk “O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand” aan de Bloemenmarkt.Tijdens de mis zong het koor ook het mijnwerkerslied “Glück Auf” en zegende de pastoor de Barbaratakken. Na de mis werd in het Mauritspark, tijdens een herdenking, een krans gelegd bij het Barbaramonument.

 

koortot 1a

Daarnaast zijn de twee kerstconcerten voor ouderen, die jaarlijks met steun van het FSI worden georganiseerd, een niet meer weg te denken traditie geworden in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek. Deze concerten verdienen meer de benaming “verstraler” dan “lichtpuntje”. De plaats van handeling ligt sinds jaar en dag vast, Parkstadtheater Heerlen en Hanenhof Geleen. De eerste aanvragen voor kaarten druppelden al begin september binnen en het zal dus niemand echt verbazen dat ook dit jaar weer beide zalen praktisch tot de laatste stoel bezet waren.
Het is toch elk jaar opnieuw weer een immense uitdaging om een fris en liefst vernieuwend repertoire aan de toe-hoorders / -schouwers te kunnen presenteren. Met niet aflatende inzet van dirigent en muziekcommissie is het koor er ook dit jaar weer in geslaagd om aan deze wens gehoor te geven. Er werd een goede mix gevonden tussen de traditionele en wat meer ritmische kerstmuziek.
Na een succesvol optreden in het “Lentekriebels concert” begin 2014 van The New Gospel Sensation, die het publiek tot laaiend enthousiasme wisten op te zwepen, werd bekeken of zij ook iets konden betekenen in de kerstconcerten van dit jaar. En eigenlijk was niemand echt verrast dat zij ook een uitgebreid kerstrepertoire in hun pakket hadden. In de concertopbouw werd gekozen voor een meer traditioneel gebeuren voor de pauze met nummers als “Gloria in Cielo”, “Entre le boeuf et l’ane gris”, “Cantique de Noël” aangevuld met minder bekende maar zeer gevoelige “Oost Europese” werken zoals “Maria se zvigne” en “Suliko” waarin de Hongaars/Roemeense tenor Gergely Németi zijn fantastische kwaliteiten ten gehore kon brengen.
Na de pauze het meer ritmische gedeelte met the new Gospel Sensation, die samen met het koor met o.a. “You raise me up”, “This little light of mine” en “Oh happy day” de, uitbundig reagerende, zaal wisten te bespelen.
Het niet weg te denken “Stille Nacht” werd, deze keer in drie talen, door de gezamenlijke medewerkers als slotapotheose ten gehore gebracht.
Het lijdt geen twijfel dat de Gospelgroep, Gergely, de zangers, pianist Gerald Wijnen en niet in ’t minst dirigent en muzikaal verantwoordelijke Wim Schepers, ondanks de voor hen waanzinnig drukke en stressvolle kerstperiode, voldaan en met een goed kerstgevoel van de bühne stapten.

 

koortot 2a

Het muzikale einde van het jaar voor het koor was hiermee nog niet aangebroken, want een andere traditie wil dat voorafgaand aan de jaarlijkse kerstviering, een mis wordt opgeluisterd in de klankregio van het koor. Het was dit jaar Obbicht dat deze eer te beurt viel. Op zondag 21 december om 11:00 uur trad het koor aan in de H. Willibrorduskerk. Na de mis vertrok de koorfamilie richting Harmoniezaal voor de interne kerstviering, die dit jaar een zeer speciaal tintje (lees lichtpuntje) had. Het komt namelijk niet vaak voor, dat een koor gelijktijdig drie zangers kan huldigen voor hun 50 jarig lidmaatschap. Het waren Piet Dorssers, Frits Smeets en Pierre Storcken die als gouden jubilarissen de versierselen en oorkondes van het KNZV, uitgereikt door Martin Dieteren, in ontvangst mochten nemen. Het zijn telkens weer fantastische mijlpalen in het prille bestaan van het koor, die de amicale sfeer en saamhorigheid binnen het koor benadrukken.

zDSC_0463

Nou? . . . Zeg eens eerlijk: “Waren dit lichtpuntjes of niet?”

En bedenk wel: ‘T Is nog noëts zoë donker geweës, of ’t weëd ummer waal wer leeg . . .