De Finale – 2015

eind15

Het jaar van de mijnen . . . . . verleden tijd.

Het was me het jaartje wel. Repeteren, repeteren, concert, repeteren, concert, repeteren etc. etc.

Alleen al aan het aantal extra repetities kun je aflezen hoeveel hooi er op de vork genomen werd voor 2015. Het waren er namelijk 14 en daar bovenop nog eens een ingekorte koorvakantie in de zomer.

Maar het was de moeite waard. Het stond al vol trots op de website in onze kerst-nieuwjaarswens: “2015 – een jaar vol gespeelde en gezongen noten, wordt met champagne overgoten . . .”. Dat symboliseert ook perfect het gevoel dat wij overgehouden hebben aan 2015.
Het was tevens het jaar van drempeloverschrijding waarin, onder de vlag van het jaar van de mijnen, samenwerking en samen-zingen met meerdere koren mogelijk bleek en tot hoogstaande muzikale evenementen leidde.

Het waren niet alleen de operaconcerten “Opera per Tutti” in Heerlen en Venlo ter gelegenheid van het 115-jarig bestaan van Venlona waarbij meer dan 200 zangers van vier verschillende mannenkoren gezamenlijk op de bühne stonden. Er waren ook nog de koempelconcerten in Geleen en Brunssum met meerdere regionale artiesten, het grote Mijn Barbara-concert in de Rodahal te Kerkrade samen met alle Limburgse coryfeeën en het Metropole Orkest. Bij al deze uitvoeringen traden twee of meer koren op als één groot mannenkoor. Een unieke ervaring voor zangers en publiek.

Daarmee was de kous nog zeker niet af, want er was ook nog de mis ter herdenking van de slachtoffers van het ongeluk op de NAK2, 40 jaar geleden. En zeker niet te vergeten de twee, jaarlijks terugkerende traditionele kerstconcerten voor de ouderen in het Parkstadtheater te Heerlen en de Hanenhof in Geleen, twee keer een volle zaal en een enthousiast en tevreden publiek. Heerlijke traditionele kerstmuziek, in een ontspannen sfeer uitgevoerd, onder de muzikale leiding van dirigent (en speaker) Wim Schepers, door koor, sopraan Fenna Ograjensek, bariton Sef Thissen, Myrthe Hendrix en Trombonekwartet 4Bones4Fun.

Tot slot van 2015 de muzikale afsluiting van het jaar met de opluistering van de mis in Neerbeek.

Dat is het jaar in een paar zinnen samengevat, maar hoe eenvoudig het ook klinkt, er komt organisatorisch, zowel muzikaal als algemeen, heel wat kijken om dit allemaal te realiseren. Zonder steun van vrijwilligers en sponsoren behoort dit soort grootse aanpak niet tot de mogelijkheden van een (amateur)koor of koren. Onze welgemeende dank gaat dan ook uit naar FSI, Gemeenten, bedrijven DSM•SABIC en alle vrijwilligers die dit allemaal mede mogelijk hebben gemaakt.
De vele reacties die wij mochten ontvangen, van positief tot uitbundig en soms zelfs euforisch, zijn zeker een steun voor de muzikale toekomst van ons koor.

“Last but not least” was er op onze kerstviering, ter afsluiting van het jaar, ook nog de huldiging van de drie koorleden Bèr van Hest, Wim Nusser en Ger Janssen, die respectievelijk 50-, 50- en 40 jaar als lid van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond (KNZV) staan ingeschreven. De bijbehorende versierselen werden uitgereikt door de Dhr. Fer van de Winkel, afgevaardigde van het KNZV-Limburg.

Een jaar om niet snel te vergeten en met vele zaken die voor herhaling vatbaar zijn in de niet al te verre toekomst. Het broeden voor 2016 is al begonnen en de regio zal zeker van ons horen bij een aantal opmerkelijke, misschien zelfs verrassende, evenementen.