De Afsluiting – 2013

afsl2013-580p

Koorzangers mogen zich gelukkig prijzen omdat repetities en de daarmee gepaard gaande inspanningen vaak uitmonden in fijne concerten waarbij de voldoening des te intenser is als de toehoorders hun enthousiasme, in de vorm van een daverend applaus, laten weerklinken.

De zomervakantie 2013 van het koor is voorbij en het nazomert in Nederland. Het loopt tegen acht uur ’s avonds en op het terrasje van ’t Volkshoes staat “23 0C“ op de thermometer, maar binnen rieselt reeds leise der Schnee, want Mannenkoor DSM·Sabic is gestart met voorbereidingen voor de kerstperiode.

Er stonden het koor in december drie uitvoeringen te wachten, in Heerlen, Geleen en Stein. De concerten in Heerlen en Geleen zijn eigen kerstconcerten in samenwerking met het FSI met gelijke programmering en in Stein zijn we op bezoek bij het mandoline orkest “the Strings” om een bijdrage te leveren aan hun kerstconcert. Maandag 16 december staat Heerlen op de rol, 18 december Geleen en 22 december Stein, met aansluitend de kerstviering van het Mannenkoor DSM·Sabic.

Wat eigenlijk nooit een punt van discussie was, kwam dit jaar heel duidelijk bovendrijven, namelijk: “Gelijke programmering betekent niet automatisch gelijke concerten”.  Maar weinigen waren in de gelegenheid alle concerten te bezoeken, maar diegenen hebben wel drie volledig verschillende concerten mogen ervaren en dat vooral door de wisselwerking tussen uitvoerenden en toehoorders. In Heerlen was het een uitbundig concert omdat ook de samenstelling van het publiek hiertoe uitnodigde en omdat ook de dirigent spontaan anticipeerde op reacties van datzelfde publiek in de zaal, waardoor het “Wie sjoen os Limburg is” zonder schromen in het kerstrepertoire werd opgenomen (niets is onmogelijk). Dan in “de Hanenhof” Geleen, waar hetzelfde programma een meer huiselijke uitstraling kreeg. En tenslotte Stein in de kerk, wat weer een meer ingetogen presentatie betekende, die nog eens  extra werd onderstreept door de tokkelende geluiden van de mandolines en gitaren van het orkest en ensemble The Strings.

Het waren alle drie heerlijke concerten en de bezoekers zullen geen moment spijt hebben gehad van hun bezoek, dat ook direct bleek uit het applaus en de leuke reacties, zowel mondeling als achteraf via de multimedia.

Zoals gezegd was de programmering in Heerlen en Geleen hetzelfde en zorgde, benevens het koor, de andere medewerkers zoals “Vocal Chord” (vocaal kwartet) en de trompettiste Louise van den Brandt voor heerlijke muzikale middagen in de sfeer van het kerstfeest. Het komt wel vaker voor dat een “mystery guest” op de bühne verschijnt, maar deze keer was het wel een heel bijzondere, namelijk de elfjarige kleindochter van de voorzitter, Myrthe Hendrix, die als meisjessopraan onmiddellijk de harten van de toeschouwers wist te stelen.
In Stein was het de tenor Andrea Poddighe die met zijn warme stemgeluid samen met koor en mandolineorkest de juiste sfeer wist op te roepen.

Voor het koor zat er nog een leuke toegift aan vast, want de koorleden met hun partners werden nog vergast op een voortreffelijk georganiseerde kerstviering met drankje, etentje en vrolijke entertainment. Deze vrolijke noot werd verzorgd door “Proeme Poasje”, een zangduo dat met hun eigen  (Limburgse) teksten, op bekende melodieën, alle aanwezigen als meezingers wist te activeren.
Tevens werd deze viering te baat genomen om afscheid te nemen van zowel Monique Offermans (onze vaste pianiste in de afgelopen bijna 30 jaren) als van onze beschermheer Loek Radix, die door zijn vertrek bij DSM zijn beschermheerschap wenste te beëindigen. Loek werd bij deze gelegenheid benoemd tot erelid van het koor.

Het was ondanks de relaxte voorbereiding een intensieve decembermaand, maar ik denk dat er niemand is, die niet met voldoening terugkijkt op deze periode. Dus een fantastische stimulans om er weer lekker tegenaan te gaan in 2014. Want als het ons lukt om op 3 decemberdagen zo’n 2000 mensen een heerlijke middag te bezorgen, dan moet dat toch ook  in andere jaargetijden te realiseren zijn!

 Enkele ontvangen reacties:

“Ik wilde u laten weten dat onze gasten (en vrijwilligers natuurlijk) ontzettend genoten hebben van het Kerstconcert van Mannenkoor DSM-Sabic en alle andere artiesten. Het was prachtig!”

“Mijn moeder was gisteren zeer enthousiast over het optreden van het mannenkoor  DSM-Sabic voor ouderen in het Parkstad Theater in Heerlen. Zij vond het wel erg jammer  dat er geen programma was met de namen van de muziekstukken en zang.”

“Bij deze mijn bewondering voor het prachtige concert vandaag, heel mooi en vooral menselijk en spontaan van jullie dirigent hoe hij er op inging dat een mevr. (die steeds mee aan het zingen was en die het spoor een beetje kwijt is geraakt) en zo uit volle borst en overtuiging spontaan switchte dat de hele zaal het Limburgs volkslied meezong. Super. Voor jullie hele koor mooie feestdagen en de beste wensen voor 2014.”