Muzikale einde van het jaar – 2012

Zoals voor zo vele koren was ook de laatste maand van 2012 een drukke periode voor het Mannenkoor DSM·SABIC. Er stond nogal wat op de agenda:

30 november, de opluistering van de presentatie van de boeken “De Koempel verhaalt” in het Corneliushuis te Heerlerheide; 12 december, het kerstconcert voor de ouderen in de Hanenhof te Geleen; 16 december, de opluistering van de H. Mis in de Basiliek te Sittard met aansluitend de kerstviering van het koor en tenslotte op 17 december, het kerstconcert voor de ouderen in de Schouwburg te Heerlen. Tussendoor nog even, op 17 december, een kerstlunch opluisteren op het hoofdkantoor van DSM.

Dus was er genoeg werk aan de winkel om alle optredens, met een grote variëteit aan werken, perfect over de bühne te brengen. De jaarlijks terugkerende kerstconcerten vragen toch wel een ander repertoire dan de uitreiking van “koempelboeken” of het opluisteren van een H.Mis. Maar het is gelukt! En te oordelen naar de bijval en enthousiasme van de toehoorders was het zelfs zeer goed gelukt.

Bij de boekuitreiking van “de koempel verhaalt” door Gouverneur Bovens was ons koor uitgenodigd als vervolg op de voorgeschiedenis van het ontstaan van de boeken, een wetenschappelijke studie en een populaire versie omvattend. Ons koor was n.l. ook aanwezig bij de aftrap, die werd gegeven in 2009, nadat in februari 2007 de Provinciale Staten van Limburg unaniem een motie van PvdA en CDA had aangenomen, waarin GS opgedragen werd te komen tot de realisatie van een “integrale wetenschappelijke studie van de Mijnwerker in zijn maatschappelijke context”

De kerstconcerten werden verzorgd met medewerking van de sopraan Marleen Everink en het blazersquintet Brass Quintet Amici Musae, die met hun specifieke kwaliteiten voor de nodige afwisseling zorgden om er twee enerverende evenementen van te maken. Het geheel werd begeleid door onze vaste pianiste Monique Offermans en voor de algehele muzikale leiding zorgde onze dirigent Wim Schepers. In zowel de Hanenhof als de schouwburg waren de zalen tot bijna de laatste stoel bezet, wat aangeeft  hoe deze jaarlijks terugkerende evenementen door het vaste publiek gewaardeerd worden. Een leuke bijkomstigheid was dat het evenement in de Hanenhof het 12de kerstconcert was en werd uitgevoerd op 12-12-12.

De kerstviering van het Mannenkoor DSM·SABIC  vond plaats in het Gemeenschapshuis de Baandert, na opluistering van de H. Mis in de Basiliek te Sittard.

Na het nuttigen van de lunch had de organisatiecommissie, met Frits Smeets op de bok en de teugels strak in handen, een gevarieerd programma opgezet dat werd geopend door het Schiffler Sextet Sittard (vader, moeder en 4 kinderen) allen lid van de Philharmonie. Vervolgens vertelde Theo Hanssen ons iets over het leven van de familie Hermans en over Toon. Het verhaal werd gelardeerd met verschillende anekdotes. Op het eind van zijn verhaal zong hij nog een liedje van Toon over de man met de bombardon (Hoempa, Hoempa, Hoempa-pa) begeleid door Paul Kalhoven met zijn accordeon. Het geheel werd op ludieke wijze afgesloten een groepje leerlingen van de basisschool uit Hoogveld, die verschillende liedjes ten gehore brachten en daarmee de harten van de toehoorders wist te stelen.

Een visuele impressie van de evenementen vindt u in onderstaande fotogalerij.