Concert Kloosterbibliotheek Wittem op zondag 12 oktober 2008
Zondag 12 oktober, prachtige zonnige dag en een mooi concert in het vooruitzicht. Althans daar gaan we vanuit, wetende dat het Mannenkoor DSM·SABIC een mooi koorklank heeft en John Bröcheler een stem heeft waarvan het Limburgs eikenhout nog gaat trillen.
De zondag is zo mooi dat we besluiten om, vanuit Geleen, niet via de “autobahn” te gaan maar helemaal binnendoor via Spaubeek, Schimmert, Arensgenhout richting Wittem. Prachtig, je waant je al helemaal in het buitenland en komt helemaal in de sfeer voor een goed concert. Parkeerplek is geen enkel probleem ter plekke en we lopen langs de kloostertuin naar de ontvangstruimte waar we ons de koffie goed laten smaken.
Zo rond half acht mogen we dan naar de bibliotheek een plekske zoeken.
Acht uur, het koor staat opgesteld onder leiding van de jubilerende dirigent Wim Schepers en uiteraard is de begeleiding weer in handen van Monique Offermans.
Ingezet wordt het Slavische Alliluia in een arrangement van Pierre Willems. Vanachter uit de zaal begint opeens John Bröcheler te zingen. Onvoorstelbaar, ik heb al direct kippen-vel ofwel
een ‘sjevraoje’, zoals men in Mestreech zegt. Nog mooier wordt het Mnogaja Ljeta van Bortnianski. Prachtig vertolkt slotlied uit de Byzantijnse rite met een inhoud over nog vele, vele jaren. Logisch dus dat dit lied vaker gebruikt wordt bij Orthodoxe doopfeesten.
Het koor vervolgt verdienstelijk met het Pater Noster van Liszt.
John Bröcheler wordt telkens begeleidt door Wim aan de vleugel, waarbij je bemerkt dat beiden volledig op elkaar zijn ingespeeld. Het lijkt inderdaad ware vriendschap. Het Ave Maria van Janáček klinkt heel apart door het koor en zo worden diverse werken van grote meesters door koor en solist gebracht, waarbij ik het “sur les remparts”van Armand Saintis als een van de mooiste werken van vóór de pauze vond.
Na de pauze kregen we, de altijd prachtige, werken van Schubert voorgeschoteld door koor en solist. Genieten was dat van Der Gondelfahrer, Der Schiffer, La Pastorella en Der Musensohn.
Een hele overschakeling naar Donizetti met werken uit de opera Poliuto. Deze opera werd in 1840 nog verboden en was voor Donizetti de aanleiding om Italië te verlaten en richting Parijs te vertrekken.
Een opmerkelijk duet uit Macbeth wordt gebracht door John en Wim samen waarna het koor vervolgt met The awakening van Joseph Martin en John afsluit met Morgen van Strauss.
Kortom een koor, heel ingetogen met een mooie klankkleur, op een schitterende locatie en dan ook nog eens met een geweldige solist.
En ooh jaa, Wim van harte gefeliciteerd met jouw 10 jarig dirigentschap bij Mannenkoor DSM·SABIC.
Zou ik op zoek zijn naar een koor dan zou ik het wel weten! Mooi dat we zo’n prachtige koren hebben binnen rayon Swentibold.
Muzikale groetjes van Piet Besselink, SI-TARD en Swentibold