Special deel 6b

2015 - 2020

Dit is alweer de laatste Special, versie 6b en bevat de jaren 2015 tot en met 2020. Hiermee hebben we in totaal 70 jaar verenigingshistorie in woord, muziek en deels in beeld gebracht.

In deze Special niet alleen verhalen, gebeurtenissen, foto’s en geluidsopnamen maar ook een tweetal live filmpjes van het Mannenkoor DSM. Geniet van deze laatste Special.

In 2015 start het koorjaar met de nieuwjaarsbijeenkomst in de Herberg van de Ontmoetingskerk in Geleen. Na dit sfeervol treffen en de uitwisseling van de goede wensen staat alweer het vijfde “Lentekriebelsconcert” op het programma.

Het wordt weer een prachtig concert waarbij naast het Mannenkoor DSM ook medewerking wordt verleend door het Mannenkoor RMK’21, Guido’s Orchestra, de partner van Guido, Wendy Kokkelkoren en Roy Verbeek.  Het koor zingt tijdens dit concert o.a. het swingende nummer “Rhytm of life”.

De grote concerten concentreren zich in de tweede helft van het jaar. Op 12 september wordt in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen het operaconcert “Opera per Tutti” uitgevoerd. Hier treden liefst 4 koren op, te weten ons eigen Mannenkoor DSM, het Mannenkoor RMK’21 uit Brunssum, Koninklijk Zangvereniging Venlona uit Venlo en Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus.

Ter uitvoering van dit concert worden we ondersteund door de Roemeense Nationale Opera uit Timisoara. Een geweldige belevenis om samen met dit operagezelschap op te treden. Een van de nummers die we samen uitvoeren is het “Miserere” uit de opera Il Trovatore van Giuseppe Verdi (1813-1901) en te horen door op de link te klikken.  .  Solisten zijn N. Colceiar en C. Balaescu (Roemeense Opera).

Miserere

Een maand later, op 23 oktober wordt in de Hanenhof (Geleen) deelgenomen aan het “Koempelconcert”, een bijzondere productie die in het teken staat van de herdenking van de oud mijnwerkers. Ook hier wordt het Mannenkoor DSM versterkt met collega zangers van het Mannenkoor RMK’21 en Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus. Tevens solistische bijdrage van Martin Hurkens (winnaar Holland’s Got Talent in 2010), Paul van Loo en Ivo Rosbeek.

Niet veel later wordt het koor door onze sponsor DSM Nederland B.V. gevraagd om de H. Mis in de Laurentiuskerk in Geleen op te luisteren ter herdenking van de ramp in 1975 op het terrein van Naftakraker 2. Het koor zingt op indringende wijze de H. Mis ter nagedachtenis aan de overleden DSM medewerkers.

Hoogtepunt in 2015 is toch wel de bijdrage van het koor aan “Het jaar van de Mijnen”. Ook dit concert staat net zoals de uitvoering in de Hanenhof in het teken van het mijnwerkersverleden in Limburg en plaats van handeling is dit keer de Rodahal in Kerkrade. Er doet een keur aan geweldige Limburgsee solisten mee waaronder Fenna Ograjensek, Beppie Kraft, Sjack Vinders, Frans Pollux, Suzanne Seegers, Gé Reijnders, Sef Thissen en Brigitte Heizer. Het wordt een zeer afwisselend en geweldig concert dat rechtstreeks wordt uitgezonden door L1. De recenties zijn zonder uitzondering erg lovend

Na de vele concerten in het najaar van 2015 staan de Kerstconcerten in Geleen en Heerlen weer op het programma. Het worden weer “kerstpareltjes” waar naast het koor ook een bijdrage wordt geleverd door Fenna Ograjensek, Zef Thissen en het Trombonekwartet “4Bones-4Fun”.    

De kerstviering wordt dit jaar gehouden in Neerbeek. Na het opluisteren van de H. Mis in de Sint Callistuskerk wordt in de parochiezaal de festiviteiten voortgezet en de jubilarissen gehuldigd.

 

Om de sfeer nog iets te verhogen is “ Trio Ôngeplök” gecontracteerd. Het wordt weer een gezellige middag en een mooie afsluiting van het koorjaar.

Het koorjaar start in 2016 wederom met de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in de Herberg en de koorrepetities staan in het teken van het “Lentekriebelsconcert”. Dit jaar heeft Stichting Fonds voor Sociale Instellingen (FSI) een gevarieerd programma opgesteld. Voor de pauze zingt het koor een aantal werken van Karl Jenkins zoals Cantilena en Myfanwy (een bekend Wales lied).

Na de pauze speelt de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden en de rockband “The Group” met als uitsmijter het indrukwekkende muziekwerk “Concerto for group and Orchestra”.

Cantilena

In 2016 mag het koor zich “65 jaar jong” noemen en is een jubileumconcert op zijn plaats. Binnen het bestuur wordt de voorkeur gegeven aan de mooie locatie en akoestische ruimte van de Kloosterbibliotheek in Wittem. Het programma bestaat voornamelijk uit Russische en Slavische muziek. We hebben bij dit concert solistische ondersteuning van Bér Schillings (bas), Lisanne Soeterbroek (viool) en Vinesh Dijkstra (klarinet). Foto van Bér Schillings met het koor is in 2017 gemaakt tijdens een bezoek aan de Hermitage in Amsterdam (zie activiteiten 2017).

We worden in mei ook door onze eigen DSM-organisatie in het kader van een open dag gevraagd om een miniconcert te geven op de campus van Brightlands Chemelot (het oude Centraal Laboratorium van DSM). We zingen hier een aantal populaire nummers zoals het bekende nummer “When I’m sixty four” van Paul McCartny.

Na dit groots en geslaagd jubileumconcert staan de repetities in het licht van de komende Kerstconcerten. Mede door de afwisseling van de Kerstliederen die het koor zingt (met ondersteuning van een aantal collega zangers van RMK’21) en de optredens van bekende solisten, ensembles, zanggroepen blijven de optredens in Geleen en Heerlen een groot succes. Beide dagen zijn stijf uitverkocht, een compliment aan koor, dirigent en FSI-organisatie.

Dit jaar (2016) staat het Kerstconcert gepland met het Eurasia strijkkwartet en de in Sittard geboren Susan Seegers. Zij is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van de televisieserie “Op zoek naar Evita” alsmede van haar soloprogramma “Suus”. Tevens staat zij in 2022 met Toneelgroep Maastricht weer op de bühne tijdens de voorstelling van een “Dagboek van een Herdershond”.

Op de foto voorafgaand aan het Kerstconcert Suzan met haar eigen pianist Marc-Peter van Dijk. Alleen de penningmeester Frank Kroese weet wat Suzan niet wil of mag vertellen!

Het jaar 2017 staat, met uitzondering van een aantal kleine concerten,  op 19 maart helemaal in het teken van ons kooruitje én een mini concert in de kerkzaal van de Hermitage in Amsterdam.

Het programma start, na de gezellige busreis, met een rondleiding door de Hermitage waar iedereen de tentoonstelling kan bezoeken van “Romanovs & Revolutie 1917, het einde van een monarchie”.

Aansluitend zingt het koor Russische en Oost Europese muziekwerken samen met de voor deze gelegenheid aangetrokken solist Bér Schillings (bas) en klarinettist Vinesh Dijkstra.

Tot onze eigen verrassing blijkt er voor ons concert veel belangstelling te bestaan bij de veelal buitenlandse bezoekers van de Hermitage. Na het inzingen is de Kerkzaal helemaal vol en moeten een aantal mensen staan om ons concert mee te beleven. Het koor zing met Bér Schillings en klarinettist Vinesh Dijkstra o.a. het prachtige en ontroerende “Dorogoj Dlinnoju” (Those were the days).

Aan het einde van het concert zijn de bezoekers zo razend enthousiast dat een extra toegift niet kan uitblijven. Een  korte impressie (film en muziek) is te beluisteren via bijgaande link.

Na het succesvolle concert in de Hermitage wordt een boottocht door de grachten van Amsterdam gemaakt en aangemeerd bij een gezellig restaurant om te eten en na te genieten van de innerverende maar prachtige dag. Een dag dat door eenieder niet snel zal worden vergeten en voor herhaling vatbaar is.  

Op 8 juli staat weer een geheel andere uitvoering op het programma. Het koor is gevraagd om een bijdrage te leveren bij de openingsceremonie van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Samen met de mannenkoren van RMK’21 uit Brunssum en het Sint Lambertus koor uit Chevremont wordt hier gevolg aan gegeven. Een vreemde gewaarwording om op te treden op het voetbalveld van het enorme Roda JC stadion.

Er volgt op 21 oktober een 4-koren concert met het Mannenkoor De Wiejerdzangers uit St. Joost, Mannenkoor de Meulezengers uit Venlo en Männergesangverein Kempen uit Duitsland. Ook hier kunnen “de heren” het publiek raken met de diverse prachtige en afwisselende koornummers.

Het eind van het jaar is weer in zicht, dus onze vaste Kerstconcerten komen er weer aan. Samen met RMK’21 wordt een programma opgesteld waar ook twee jeugdige zangtalenten bij worden betrokken.

Krista Meijer (op haar 9e leeftijd meegedaan aan het Junior Songfestival) en Koen Guitjens (doet als tiener met veel succes mee aan regionale en provinciale talentenjachten) geven cachet aan het Kerstconcert.

Via bijgaande link is het koor met de twee jeugdige zangtalenten te zien en te horen.

Na de pauze treedt ook “The High Five Brass Quintet” op. De groep weet met hun koperen blaasinstrumenten een warme en bijzonder sfeer te creëren tot volle tevredenheid van alle aanwezigen.

Dit jaar geen Kerstviering in een zaal of lokaliteit maar de zangers en partners, dirigent, pianist en sponsors worden uitgenodigd voor een heerlijk diner in brasserie Abshoven in Munstergeleen. Een mooie afsluiting van een afwisselend en bijzonder muzikaal jaar.

De start van het nieuwe jaar 2018 vindt dit keer plaats in Cultuurcentrum “Brikke Oave” in Brunssum.

Op uitnodiging van Mannenkoor RMK’21 wordt een nieuwjaarsconcert verzorgd met als solist Martin Hurkens en aan de piano Augustine Boshouwers.

De jaarlijkse huldiging van de jubilarissen wordt dit jaar door het bestuur anders ingevuld. In de vorm van een “wensconcert” mogen de jubilarissen zelf aangeven welk favoriete muziekstuk door het koor wordt gezongen. Tevens worden de versierselen opgespeld door onze beschermheer Dimitri de Vreeze. In het Asta theater in Beek wordt dit nieuw concept met veel enthousiasme uitgerold.

Vele mooie favoriete nummers worden er gezongen zoals “Loch Lomond”, “La Forza del destino”, “You raise me up” en “The Rhytm of Life”. Voor deze gelegenheid zijn ook Martin Hurkens en Fenna Orgrajensec als solisten uitgenodigd. Tevens treden de kleinkinderen van Frits Smeets (jubilaris) op (zie foto). Ze slaan met houten hamers de maat op een wijnvat ter ondersteuning van het vrolijke Fassbinder lied uit de operette Boccaccio van  Franz von Suppé.

Een paar dagen later staat het koor alweer klaar om het concert “Spirit of the Earth” mee uit te voeren in het Openluchttheater Valkenburg. Dit concert wordt samen uitgevoerd met Mannenkoor RMK’21, Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, de Coriovallum Pipe Band en Dutch Symphonic Brass. Mede door de bijzondere sfeervolle locatie tussen het groen en de mergel en een enthousiast publiek wordt het een prachtig concert met na afloop een gezellige nazit. 

Opname van dit concert is te zien en te beluisteren door op bijgaande link te klikken.

Na het opluisteren van een H. Mis op 25 november in Lindenheuvel voor de Limburgse Carnavals Verenigingen komt de Kersttijd weer snel in zicht.

Dit jaar mogen we tijdens de Kerstconcerten in Geleen en Heerlen, mede ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het Fonds van Sociale Instellingen (FSI) de soliste Amy Schillings begroeten alsmede de accordeonist Carlo Plaum en het Salon Rouge Orkest uit Aachen (zie foto). Het worden twee indrukwekkende en sfeervolle concerten onder leiding van Wim Schepers en Gerald Wijnen aan de vleugel.

Na het concert in de Hanenhof in Geleen wordt ter afsluiting van het jaar de zangers met partners, de dirigent en pianist uitgenodigd voor een heerlijke diner in Brasserie Abshoven in Munstergeleen.

Op 24 maart wordt, mede gezien het succes van het afgelopen jaar, weer een wensconcert georganiseerd voor de jubilarissen.

Tijdens dit wensconcert worden volgens de jubilarissen weer de “mooiste” liederen uit het repertoire van het koor gezongen waaronder “Coro di Cavalieri”, te beluisteren via  onderstaande link

Coro di Cavalieri

Ook een optreden in het Openluchttheater in Valkenburg staat weer op de agenda van het koor. Het koor zingt nu met Mannenkoor Internos uit Schin op Geul, RMK ’21 uit Brunssum en samen met Fanfare St. Cornelius uit Schin op Geul een afwisselend programma met bekende nummers zoals “Deliah” (Tom Jones) en “When the saints go marching in”. Ondanks de minder goede voorbereidingen is het publiek zeer tevreden over het concert.

Heel bijzonder is de uitnodiging van de organisatie van het cultureel zomerfestival om met de “4 Schepers-koren” de start van het festival te openen op het plein voor Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Het festival wordt groots door de koren en solisten geopend met het spektakelstuk “Romeo & Julia”.

Een bijzondere ervaring voor de zangers om deel te mogen uitmaken van deze professionele uitvoering. Zo worden al vroeg in de middag een aantal repetities en soundchecks uitgevoerd om te zorgen dat in de avonduren alles netjes op rolletjes verloopt. En dat doet het zeker. Zowel zangers, publiek en organisatie zijn zeer tevreden. De opening van dit openlucht spectakel wordt door L1 op de televisie uitgezonden zodat iedereen nog kan nagenieten van deze muziakele gebeurtenis op hoog niveau.

Voor de jaarlijkse kerstconcerten wordt op 4 december in ’t Volkshoes o.a. door Harrie Strijkers een presentatie verzorgd over het Mijnverleden.  Het koor wordt gevraagd om een aantal mijnliederen ten gehore te brengen waar wij graag aan voldoen.

Met einde van het jaar in zicht worden de traditonele en terugkerende Kerstconcerten en Geleen en Heerlen verzorgd. Het bestuur heeft net als in 2014 opnieuw  “The New Gospel Sensation” (zie foto) uitgenodigd om samen de Kerstconcerten te verzorgen. Geinspireerd op de swingende, dynamische en opzwepende klanken brengt deze groep niet alleen de zangers in beroering maar ook het publiek. Een ovationeel applaus aan het einde van de beide kerstconcerten vallen ons ten deel. Een mooie muzikale afsluiting van het jaar 2019.

Helaas kunnen we geen prachtige concerten en uitvoeringen geven in 2020. Door de Corona pandemie worden alle repetities en plannen stopgezet. Het bestuur blijft contact houden met zijn zangers en zorgt ervoor dat de zangers tijdens de feestdagen worden verrast met een kaartje of leuke attentie.

Door deze Corona pandemie wordt weliswaar de serie “Specials” abrupt afgesloten, maar we hopen toch dat de lezers een goed beeld hebben gekregen van de rijke historie van 70 jaar Mannenkoor DSM.

In ieder geval hebben Frits Smeets en Frank Kroese met veel plezier aan deze “Specials” gewerkt en danken we Wim Simons (webmaster) om deze “Specials”, met soms enige kunst- en vliegwerk, keurig en overzichtelijk op onze website te plaatsen.

 

Frits Smeets

Frank Kroese