Special deel 6a

2011 - 2014

Bij de start van het nieuwe jaar, 2011, luistert het Mannenkoor DSM ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de KBO Lutterade een H. Mis op in de St. Augustinuskerk te Geleen.

Tijdens de H. Mis wordt onder andere het traditioneel Spaanse “Santo” (dat Heilig betekent) uitgevoerd. Deze is te beluisteren via onderstaande link.

Santo

Het Fonds van Sociale Instellingen (FSI), onze hoofdsponsor, organiseert in het voorjaar een “Lente kriebels” concert in de Rodahal van Kerkrade. We worden gevraagd om ook een bijdrage te leveren, waar wij graag gevolg aan geven. De line-up is groots van opzet. Voor de pauze treedt naast het Mannenkoor DSM-SABIC ook Wendy Kokkelkoren en Martin Hurkens op.

Na de pauze is de fanfare Kunst & Vriendschap uit Wittem te horen alsmede Jack Vinders en als uitsmijter René Schumans & Angel Eye. Het koor zingt tijdens dit concert het prachtige “The Awakening” dat via onderstaande link nogmaals is te beluisteren.

The awakening

Mede door het geweldige succes van dit programma wordt “Lente Kriebels” vast aan de jaarlijkse agenda van FSI toegevoegd.

Niet veel later mag het koor alweer haar 60 jarig jubileum vieren in het Asta Theater in Beek. Voor dit jubileum participeert ook het Beeker Zangkoor en het Clarinet Choir uit Schinveld.

Het concert wordt opgedragen aan alle gedecoreerden van Beek en ook aan onze eigen zanger Dré Smedts die voor zijn vele verdiensten een Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen.  

Het jubileumprogramma wordt voortgezet in de Schouwburg van Sittard. Op 15 oktober wordt een concert gegeven met als titel “Dromen – Passie en Ontroering”. Niet minder dan de bandoneonist Karel Kraayenhof en zijn sextet weet het koor voor dit bijzonder concert te contracteren.

Kraayenhof speelt uiteraard ook hier het gevoelige nummer “Adios Nonino” dat hem faam heeft verworven bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en de tot tranen geroerde Argentijnse Máxima Zorreguieta. Het koor zingt voor dit concert onder meer  “Come to the music” en “Toccata of Praise”. Dit laatste nummer te beluisteren via bijgaande link.

Toccata of Praise

Na de pauze wordt het koor niet alleen ondersteund door de collega zangers van “Venlona” maar ook door het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard en een tweetal Pipers uit Roermond.

Een indrukwekkend en succesvol concert is het resultaat van maandenlang intensief repeteren.

Een bijzonder compliment voor onze dirigent Wim Schepers, die dit alles muzikaal mogelijk heeft weten te maken.

 

Na de jubileumconcerten wordt de focus gezet op het komende Kerstprogramma.

 

Door omstandigheden moet er gerepeteerd  worden in  “Theater Karroessel” van Geleen. Even wennen als de theaterlichten op ons zijn gericht maar door de goede akoestiek kan het koor hier prima repeteren.

Het Kerstprogramma begint al op 11 december met het opluisteren van de H. Mis in de Sint Lambertuskerk in Kerkrade.

Aansluitend wordt op de markt in de zaal van eetcafé “Dé Wieëtsjaf” onze jaarlijkse en gezellige kerstviering gehouden waar de voorzitter Wim Hendrix de dirigent, pianiste, vrijwilligers en jubilarissen toespreekt en bedankt voor de vele inspanningen en verdiensten voor het koor.  

Traditie getrouw wordt in de Hanenhof gestart met het inmiddels elfde Kerstconcert ten behoeve van de ouderen in de regio van Geleen en Sittard. Wellicht door de bijdrage van Wendy Kokkelkoren en Martin Hurkens moet de organisatie op last van de Brandweer een aantal belangstellenden teleurstellen. Vol is vol. De komende jaren zal, om de vraag te managen, met entree kaarten worden gewerkt.

 

Het tweede concert in Parkstad Heerlen theater verloopt qua sfeer en enthousiasme op dezelfde wijze als in Geleen. Het koor en de solisten krijgen van het publiek aan het eind van het concert een daverend applaus.

Evenals in 2011 wordt het koor ook in 2012 door het FSI gevraagd om een bijdrage te leveren aan de tweede uitvoering van het “Lentekriebelsconcert”.

Met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de sopraan Kelly God en zangers Anita Meijer wordt samen met het Mannenkoor DSM en het Mannenkoor “R.M.K.-1921” een geweldig en wervelend muzikaal programma aan de toeschouwers ten gehore gebracht.  

Naast alle mooie gebeurtenissen krijgt het koor het trieste bericht te horen dat onze oud dirigent Giel Ruijters op 80 jarige leeftijd is overleden. Na de uitvaart worden vele goede herinneringen gedeeld met de vele zangers en bekenden die onder leiding van Giel hebben gezongen of gemusiceerd.    

Het koor heeft in haar najaar haar zinnen gezet op het geven van een matinee concert in de Ontmoetingskerk van Geleen. Onder te titel “Van goud naar Diamant”  wordt op 16 september een programma samengesteld waar, naast het koor, de sopraan Fenna Ograjensek en bariton Harrie Peeters optreden.

Uiteraard worden een aantal liederen samen gezongen. Het koor zingt onder andere “Dirait-On” te beluisteren via bijgaande link. Fenna zingt tevens “Madre pietosa vergine” dat eveneens via bijgaande link is te beluisteren.

Dirait - On
Madre pietosa vergine

Een week na het succesvolle matinee concert neemt het koor op 23 september deel aan een concert dat speciaal is georganiseerd door de Floriade in Venlo. Met als thema “Oorlog en Vrede” wordt samen met een aantal andere verenigingen “Ouverture 1812” van Tsjaikovski uitgevoerd.

Het muzikale programma in 2012 is goed gevuld. Na het concert op het Floriade terrein staat op 23 oktober een klein concert op de planning in Haelen voor de gepensioneerden van Onderwijsbond CNV. Hier zingt het koor het Jiddische lied “A Semer’l” te beluisteren via bijgaande link.  

A Semer'l

Een paar weken later is het koor op uitnodiging van fanfare Concordia uit Einighausen present bij de uitvoering van een Galaconcert in de Schouwburg van Sittard. Een prachtige avond en een dankbrief van de voorzitter van Concordia (Harrie Wielders) die de prestatie van ons koor omschrijft als “Jullie waren Limburgers om trots op te zijn”. Een mooi compliment waar we trots op zijn!

Ook op 30 november treedt het koor aan, deze keer in het Corneliushuis in Heerlerheide bij de presentatie van het nieuwe boek “De Koempel Verhaalt”. Een uitgelezen kans voor het koor om o.a. het bekende lied “Glück Auf” ten gehore te brengen.

Zo loopt het jaar weer ten einde en staan de Kerstconcerten in Geleen en Heerlen weer op de rol. Dit keer mogen we als gasten de “Brass Quintet Amici Musea” en sopraan Marleen Everink begroeten. Twee keer een bomvolle zaal en na afloop een daverend applaus geeft aan dat we nog steeds met trots onze zangkunst kunnen laten horen.

Op 16 december wordt in de basiliek in Sittard een H. Mis opgeluisterd waarna in het gemeenschapshuis in de Baandert (Sittard) de jaarlijkse Kerstviering wordt gehouden.

Tijdens deze viering treedt het Schiffler Sextet op (zie foto) en worden liedjes en verhalen over Toon Hermans vertolkt door Theo Jansen (voorzitter van Mannenkoor Si-tard) samen met mede bestuurders. Een kinderkoortje van basisschool Hoogveld in Sittard sluit onder het genot van een heerlijke lunch de middag af.   

Het bestuur heeft bij het begin van het nieuwe jaar (2013) het idee opgevat om met de gehele koorfamilie bij elkaar te komen in de Ontmoetingskerk in Geleen. Hier kunnen de nieuwjaarswensen met elkaar worden uitgewisseld onder genot van een heerlijke wafel (met dank aan Cap en Tiny Hünen) en een glaasje wijn (verzorgd door Jan Geurts)  of een alcohol vrij drankje. Ook wordt nog eens via een foto-dia presentatie teruggekeken naar het afgelopen succesvolle koorjaar.

Helaas kunnen we niet verhullen dat ook de koorleden een dagje ouder worden. Onze oud dirigent Jo Bruls overlijdt in 2013 maar ook een aantal kleurrijke zangers ontvallen ons zoals erelid Rie Dewaide en onze “concertmeester” Pierre Vorachen. Bij de begrafenissen of crematie wordt door het koor het mooie Jiddische “Vaânachnu” gezongen. Te luisteren via bijgaande link.

Vaanachnu

Onze vaste pianiste Monique Offermans geeft aan dat ze met haar partner een andere muzikale koers wil varen. Consequentie van dit alles is dat ze stopt met het begeleiden van ons koor en andere bevriende mannenkoren. Zeer spijtig dat we Monique moeten missen maar gelukkig kan onze dirigent tijdens de repetities haar rol overnemen en bij concerten wordt de begeleiding aan de piano verzorgd door Gerald Wijnen.

Monique bijzonder bedankt voor al die jaren samen!   

 

Vermeldenswaardig is ook het bijzondere matinee concert dat we uitvoeren voor onze oud voorzitter en solist Jan Cellissen die inmiddels 60 jaar verbonden is aan ons koor. Omdat hij is opgenomen in verzorgingshuis Orbis St. Odilia in Geleen wordt voor Jan en alle bewoners en belangstellenden gezongen waaronder het sfeervolle nummer “Ehrsame Burger der Stadt”.  Klik voor het luisteren van dit nummer op bijgaande link.

Ehrsame Burger der Stadt
Les pecheurs de Perles

Op 21 april staat weer het Lentekriebels concert met als thema “Franse muziek” op het programma.

Het koor treedt samen op met Blazersensemble Zuiderwind en zingt o.a. de Franse werken “Les pêcheurs de perles” en “ Les contes d’Hoffmann” van de componist  Offenbach. Ook Peter Vos (zoon van onze oud zanger Herman Vos) vertolkt samen met aan de vleugel onze dirigent Wim Schepers werken van Jacques Brel. Tot slot weet ook de Harmonie St. Michaël van Thorn extra cachet te geven aan dit weer onvergetelijk een succesvol voorjaarsconcert.

Via bijgaande link is het nummer  “Les pêcheurs de perles” van Georges Bizet te beluisteren.

Na medewerking te hebben gegeven aan een aantal lokale festiviteiten in Geleen wordt ook dit jaar aan de cohesie van het koor gewerkt.

Samen met alle leden van de koorfamilie wordt op een zonnige dag een bezoek gebracht aan de Alfa brouwerij in Thull waarbij aansluitend in gasterie Noeber Beemden wordt genoten van een fris Alfa biertje en een heerlijke klaargemaakte BBQ.

Na de zomervakantie wordt hard gerepeteerd voor de Kerstconcerten in Heerlen en Geleen.

Dit jaar hebben we een aantal prominente solisten weten aan te trekken. Samen met het Vocal Chord (bestaand uit: Daphne Ramakers, Lien Haegeman, Rob Meijers en Pascal Pittie) en Fenna Ograjensek weet ons koor een indrukwekkend Kerstconcert te presenteren. Ook aanstormend zangtalent krijgt de ruimte om zich te laten horen. Myrthe Hendrix (kleindochter van onze voorzitter) zingt het bekende “Alleluja” van Leonard Cohen.

Voorafgaand aan onze eigen kerstviering wordt een H. Mis opgeluisterd in Stein samen met het mandoline orkest “The Strings” en solist Andrea Poddighe.

Aansluitend wordt in café-brasserie “Merode” door de voorzitter teruggeblikt op het jaar 2013 en formeel afscheid genomen van onze pianiste Monique Offermans en onze beschermheer Loek Radix.

Na het formele gedeelte wordt ook op een ludieke wijze afscheid genomen van Monique en Loek door het komische duo “Proeme Paesche”.

Na een heerlijk buffet wordt de bijzonder en gezellige dag afgesloten.

Het koorjaar 2014 start met de nieuwjaarsbijeenkomst in de “herberg” van de Ontmoetingskerk in Geleen. Wederom een gezellige start om elkaar een gelukkig, gezond en muzikaal nieuwjaar te wensen.

Niet veel later wordt een H. Mis opgeluisterd in de kerk van Munstergeleen. Tijdens deze H. Mis worden onze overleden koorleden herdacht en wordt het indrukwekkende lied “Slava” gezongen dat te beluisteren is via onderstaande link.

Slava

Het koor blijkt ook te kunnen swingen tijdens het vierde Lentekriebels concert op 27 april. Samen met “The New Gospel Sensation” wordt er een prachtige happening van gemaakt waarbij het sfeervol nummer ““Lean on me” wordt uitgevoerd. Klik op bijgaande link om dit nummer te beluisteren.

Lean on me

Snel hierna staat weer een ander bijzonder concert op het programma. Samen met Mannenkoor Mignon, Mannenkoor Sweikhuizen en Harmonie St. Caecilia onder leiding van Ben Essers wordt in het sfeervolle Openluchttheater in Valkenburg een groots concert uitgevoerd.

 

Voor de zangers een bijzondere belevenis en zoals te zien is op de foto is de belangstelling overweldigend, full-house!

 

Na het uitvoeren van een aantal kleine concerten in de regio en het opluisteren van een aantal H. Missen neemt de koorfamilie ook deel aan de najaarswandeling georganiseerd door het ODS (Ontspanning door Sport).

 

Op een centrale rustplaats laten we, tot vermaak van de aanwezigen wandelaars, nog even van ons horen.

Aan het eind van het jaar volgen de traditionele Kerstconcerten in Geleen en Heerlen en mede door de samenwerking met “The New Gospel Sensation” worden beide concerten een ware swingende Kerst Happening.

Voor de jaarlijkse kerstviering wordt dit jaar gekozen voor Obbicht. Na het opluisteren van een H. Mis wordt aansluitend in de Harmoniezaal van Obbicht een hapje en drankje genuttigd. Ook hier spreekt onze voorzitter Wim Hendrix onze dirigent en pianist toe. Ook de jubilarissen worden in het zonnetje gezet voor hun jarenlange lidmaatschap. Een mooi, gedenkwaardig en muzikaal jaar wordt op deze wijze afgesloten.