1980 - 1990
De jaren tachtig start voor het koor meteen met een aantal opmerkelijke uitvoeringen en concerten.
Er worden in 1980 twee grote operaconcerten ingestudeerd.
Het eerste concert wordt in het Socio-gebouw in Schinnen uitgevoerd met medewerking van de sopraan Maja Schermerhorn, de bariton Toine Cremers, de pianist Piet Stalmeier en het Sint Dionysiuskoor van Schinnen.
Het tweede opera concert onder de naam “Marjon Lambriks zingt in Geleen” vindt plaats in het Roxy-theater aan de Rijksweg in Geleen. Bij dit concert is, naast eerder genoemde solisten en koren, ook Marjon Lambriks aanwezig. Het worden prachtige en succesvolle concerten.
Op bijgaande foto repeteren Marjon Lambriks samen met pianist Piet Stalmeier.
Een jaar later is alweer het 6e lustrum van het koor, dat feestelijk gestalte krijgt door op te treden in de Sittardse Schouwburg met medewerking van de Koninklijke Harmonie van Thorn.
Dit alles is de opmaat naar (wederom) een buitenlandse concertreis naar Zwitserland. Een 3-landen samenwerking dat zijn oorsprong vindt tijdens een kroegentocht in Ottnang. Drie koorleden (Frans Dullinger uit Ottnang/Oostenrijk, Frans Unternärer uit Hochdorf/Zwitserland en ons eigen koorlid Frits Smeets) vinden elkaar om een aanzet te geven tot een gezamenlijk concert in Zwitserland. En zo geschiedde…. Toch bijzonder dat een kroegentocht grenzen kan verleggen!
Het gastkoor in Hochdorf Zwitserland met de naam “Gselle Chorli” zingt niet alleen prachtig, ze kunnen bij alle liederen ook een origineel toneelstukje uitvoeren en weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Uiteraard sluiten onze zangers en partners graag aan bij deze “speelse” optredens.
Tijdens de vijfdaagse concertreis worden ook een aantal bijzondere steden alsmede de Vierwaldstätersee bezocht.
Een eigen optreden van de eigen dansgroep “’t Klumpke” op het plein van een brouwerij kan op deze reis niet ontbreken (zie foto rechts).
Vermeldenswaardig is dat voorafgaand aan de concertreis alle zangers een speciaal speldje van het Centraal Laboratorium ontvangen
Op 17 oktober 1982 wordt een gala- operaconcert in de Hanenhof van Geleen georganiseerd. Niet minder dan het operette duo Marion Lambriks en Peter Minich treden tijdens dit concert op. Als bijzondere blijk van waardering wordt aan het einde van het concert door de bezoekers een staande ovatie gegeven aan koor en solisten.
Duidelijk is dat de koorleden meer in hun mars hebben. Niet alleen zingen maar ook ludieke uitvoeringen en sketches, veelal met bijdrage van de eigen partners, worden niet gemeden.
In september 1982 brengt het Zwitsers koor een tegenbezoek aan Geleen. In het Volkshoes wordt het Zwitsers koor welkom geheten door onze voorzitter, Piet Hendricks.
Echter wat blijkt: het Volkshoes is voor deze avond dubbel geboekt zodat het andere gezelschap, een chique modehuis uit Parijs, niet kan repeteren voor een modeshow in Amsterdam! Het feest met de Zwitsers wordt met toestemming onderbroken om de mannequins de bühne te geven. Al snel blijkt dat het hele bijzondere mannequins zijn met haren op de benen …. (Mannequins: Jo Meijers, Pierre Vorachen en duo Jan Leistra en Theike de Vries). Het wordt een onvergetelijke avond.
De dag erna, op zondagmorgen 12 september wordt in de Augustinuskerk in Geleen door de “Jodlerklub Echo vom Zeetal” een Jodelmis opgeluisterd en aansluitend het traditioneel Frühshoppen in de Hanenhof.
Klik op de link om het Jodler nummer “En Urchraft us de Bärge” van de Jodlerklub te beluisteren.
Evenals in 1978 maakt het koor in 1983 weer een buitenlandse concertreis naar Lauda.
In een uitverkochte Stadthalle van de gemeente Lauda geven de zangers een prachtig concert voor de vele genodigden. De zondag daaropvolgend wordt een H. Mis opgeluisterd met Piet Stalmeier als vaste begeleider.
Tijdens deze reis wordt ook het prachtige stadje Rothenburg bezocht (zie foto) en bekend staat om de Kerstmarkt dat het hele jaar is te bezoeken.
In 1984 wordt weer een bijzonder gevarieerd concert gepland met de Duitse operettekoning Rudolf Shock en de sopraan Caroline Kaart. Het concert vindt plaats in de Schouwburg van Sittard plaats en is al weken van tevoren uitverkocht.
Caroline Kaart heeft 2 dwergpoedeltjes die ze overal meeneemt en tijdens het concert in een hondenbench verblijven. Op de foto Caroline Kaart tijdens het inzingen met het koor.
Op 1 juni 1985 brengt het koor een bezoek aan het ENKA-mannenkoor in Arnhem. Na de rondleiding bij ENKA, een bedrijf dat kunstvezels vervaardigd, wordt een concert gegeven in de Parkzaal van Musis Sacrum in Arnhem. Een zaal met een fantastische akoestiek. In 1986 brengt het ENKA-mannenkoor een tegenbezoek waarbij een gezamenlijke concertavond in de Hanenhof wordt uitgevoerd met medewerking van Toine Cremers.
In het lustrumjaar 1986 telt het koor inmiddels circa 70 zingende leden en wordt ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan een foto gemaakt van het koor voor de Hanenhof in Geleen.
In 1986 wordt een tweedaagse concertreis in Züschen gepland, niet ver van het bekende plaatsje Winterberg. Een groots concert wordt verzorgd met nog 9 andere koren uit Duitsland. De dag erna melden Duitse kranten over het bijzondere concert en zijn zeer te spreken over de hoge kwaliteit van het koor uit Geleen.
Jarenlang wordt de financiële situatie van het koor versterkt door het ophalen van oud papier op de locatie van het Centraal Laboratorium. In het jubileumjaar wordt de miljoenste kilogram aangetikt.
Ter afsluiting van de festiviteiten van het lustrumjaar wordt in april 1987 een bijzonder galaconcert uitgevoerd in de Hanenhof met het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) en met medewerking van de sopraan Thea Vermeulen. De algehele leiding is uiteraard weer in handen van Giel Ruijters.
De aspiraties van het koor blijven ook in 1989 hoog. Er wordt een concertreis naar Luxemburg en Trier voorbereid. Met twee bussen gaat de reis naar Trier waar zangers met partners te gast zijn en overnachten in Hotel Deutscher Hof. Aan het begin van de avond wordt nog even gerepeteerd in de zaal van de Löwenbrauerei ter voorbereiding van het concert in Luxemburg in het Sport en Cultuurcentrum Howald. De dag erna wordt de hoofdstad Luxemburg verkend met de opvallende hoogteverschillen tussen de boven- en benedenstad. In de avond wordt een mooi en sfeervol concert uitgevoerd. Na afloop is er een gezellig samenzijn met de collega zangers van Chorale Ste. Cécile.
Het koor wordt de dag erna ontvangen in het Raadhuis van Trier (zie foto links).
In de avond wordt in de Löwenbrauerei, ondanks een aantal onverwachte gebeurtenissen, een hoogstaand concert verzorgd.
Wat is het geval: Vóór het diner wordt nog even “een biertje” gedronken. Maar na een aantal biertjes is de sfeer zo plezierig dat Herman Vos spontaan met zijn kompanen aan de bar luidkeels het lied “Im Tiefen Keller” zingt. Daar toch nog op het eten moet worden gewacht wordt ,om de tijd te vullen, spontaan een miniconcert door de koorleden gegeven ter ere van de dirigent en zijn vrouw. Giel Ruiters lacht als een boer die kiespijn heeft want hij weet dat in de avond nog een serieus concert moet worden uitgevoerd door nuchtere zangers met heldere mannenstemmen. Gelukkig hoeft de dirigent niet te vrezen, het concert wordt prachtig uitgevoerd.
Op de laatste dag wordt nog een Eucharistieviering opgeluisterd in de St. Martinuskirche van Trier met Jean Pierre Steyvers als organist. Wederom een geslaagde en memorabele concertreis waarmee we in deze Special de hoogtepunten uit de jaren tachtig afsluiten.