Special deel 2b

1971 - 1980

Het muzikale programma van het koor wordt vanaf 1974 steeds intensiever. Door de brede bekendheid van het koor volgen steeds meer uitnodigingen om op te treden.

Eind mei 1974 reist het koor voor het televisieprogramma “Denkend aan Limburg” met een bus door Zuid-Limburg om diverse mooie locaties in Limburg te bezoeken. De geluidsopname voor dit programma wordt in de kerk van Lindenheuvel-Geleen gemaakt en later, op 18 september 1974, wordt het programma daadwerkelijk uitgezonden. Een geweldige ervaring voor de koorleden waar men terecht trotst op mag zijn.  

 

In hetzelfde jaar wordt ook een buitenlandse concertreis ingepland naar Ottnang in Oostenrijk. Een initiatief van de voorzitter Jan Cellissen die tijdens zijn vakantie de eerste contacten heeft weten te leggen.

Het koor voor de kerk van Attnang-Puchheim tijdens de Ottnang-reis in 1974.

Daar de meeste zangers (met partners) nog nooit in Oostenrijk zijn geweest, is deze concertreis een bijzondere belevenis maar gelukkig ook in muzikaal opzicht een groot succes. Optredens vinden plaats in de omgeving van Ottnang en er wordt een H. Mis opgeluisterd in de basiliek van Attnang-Puchheim.

Op de foto het koor met rechts in het midden de beschermheer en tevens directeur van Research en Octrooien van DSM Nederland, de heer dr. ir. Revallier. Dhr. Revallier wordt hierbij ook gevraagd om zich tussen de zangers op te stellen. De Oostenrijkse fotograaf die de foto maakt is niet op de hoogte  van de status van de beschermheer en vraagt “Muss der Omnibusfahrer unbedingt dabei” (is het nodig dat de buschauffeur op de foto moet)? Gelukkig kon hier iedereen om lachen.

Het koor wordt in Ottnang muzikaal welkom geheten door de plaatselijke dorpskapel. De voorzitter “Rudi” geeft aan dat zij de komst van het koor bijzonder waarderen en hoopt dat de contacten tussen het koor en de kapel ook in de toekomst blijft. Hij eindigt zijn toespraak krachtig met de woorden “Ihr zeit allen eingeladen”.

Tijdens de reis wordt ook een bezoek gebracht aan de stad Salzburg (de geboortestad van Mozart) en de prachtige barokke gebouwen zoals het stadhuis (zie foto), de Dom en de Hohensalzburg.

In 1975 neemt het koor deel aan het Koorfestival in Den Haag dat gehouden wordt in het Nederlands Congresgebouw. Naast het eigen Mannenkoor zijn ook veel buitenlandse topkoren aanwezig.

Er worden werken uitgevoerd van onder andere Benedictus (Missa Inclina Cor Meum ) en het Vogelkwartet van Hans Keuning.     

 

Het koor maakt in 1975 een sfeervolle start door het geven van Kerstconcerten in de regio. Het wordt een vast terugkerende gebeurtenis om met Kerstmis een concert in het Ziekenhuis van Geleen te verzorgen. De uitvoering van het Kerstconcert wordt via de ziekenhuisomroep uitgezonden. Tevens wordt ieder jaar een matinee/lunch concert gegeven voor de eigen collega DSM-medewerkers in de hal van de Aula van het Centraal Laboratorium.

In 1976 bestaat het koor 25 jaar en worden diverse festiviteiten georganiseerd. Tevens neemt Piet Hendricks het voorzitterschap over van Jan Cellissen.

Er wordt een speciale Jubileum-langspeelplaat met de titel “Twaalf Onvergetelijke Melodieën” uitgebracht met medewerking van Marie-Cécile Moerdijk. Een bijzondere vrouw die bij de eerste kennismaking een zak worteltjes als verrassing voor de zangers heeft meegenomen. Zou goed zijn voor de stem! Iedereen moest er hartelijk om lachen zodat meteen letterlijk en figuurlijk de “goede toon” wordt gezet. De LP is een groot succes.

Klik op onderstaande link om te luisteren naar “Green Sleves” afkomstig van de LP “Twaalf Onvergetelijke Melodieën”.

Voor het jubileumconcert wordt de locatie van Hoensbroek gevonden. Samen met de goede vrienden uit Ottnang wordt samen een prachtig concert uitgevoerd met gastoptredens van de koren Paluda uit Hoensbroek, Zanglust uit Geleen en het kinderkoor De Zonnestraaltjes.  

Ook in de Hanenhof in Geleen wordt een bijzonder concert verzorgd samen met het koor uit Ottnang.

Na het uitwisselen van cadeaus slaat de voorzitter van het koor van Ottnang (“der Rudi”) met veel enthousiasme een vat bier aan.

Natuurlijk wordt er gemorst en krijgt onze dirigent Giel Ruijters een flinke laag gerstenat over zijn broek. Gelukkig verhoogd dit alleen de sfeer en laat Giel zien dat hij naast dirigent ook een voortreffelijke kelner kan zijn.    

 

Ter gelegenheid van het zilveren koorjubileum wordt op de Bloemenmarkt naast de kerk van Lindenheuvel-Geleen een groepsfoto gemaakt.

Mede gezien de goede relatie en nauwe contacten wordt in 1978 wederom een concertreis gemaakt naar Ottnang met een tussenstop in het Duitse plaatsje Lauda.

In Lauda wordt een grandioos concert verzorgd met medewerking van de klompendansgroep, een “selecte gezelschap” van eigen koorleden met partners.

Het koor laat zich in 1979 ook weer op de televisie zien. Samen met het zusterkoor Mignon uit Geleen worden er opnames gemaakt voor het programma “U zei de Glorie”. Het programma wordt zowel op de radio als op de televisie door de NCRV uitgezonden.

Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het koor is de medewerking van het koor aan de bekende en succesvolle televisieserie “Dagboek van een Herdershond”.

Alle koorleden worden voor de opnames in oude mijnwerkerskleren gestoken, de haren gekapt en gegrimeerd. Voor de koorleden een bijzondere ervaring maar ook speciaal om samen met o.a. de hoofdpersoon Eric de Meijere (kapelaan Odekerken) een broodje te eten aan de cadi wagen.   

Alle overige activiteiten en uitvoeringen van het koor uit de jaren zeventig zijn terug te vinden in het boek “55 jaar zingen met plezier” van Harry Strijkers.  

 

De volgende Special zal ingaan op de belangrijkste (muzikale) gebeurtenissen van het koor in de jaren tachtig.