Special deel 2a

1971 - 1980

Na het aantrekken van Giel Ruijters als nieuwe dirigent slaat het Mannenkoor vanaf 1970 verder haar vleugels uit. Het nieuwe bestuur onder leiding van Jan Cellissen (voorzitter vanaf 1 april 1968) neemt initiatieven om muzikaal ook contacten aan te gaan met koren buiten de regio van Zuid-Limburg.

Dit leidt o.a. tot een tweedaagse concertreis in 1970 waar het koor te gast is bij het Shell-Mannenkoor.

Een jaar later in 1971 laat het koor zich van een andere culturele kant zien en horen. Het koor treedt op tijdens een carnavalsviering van de Steiner Bök met het orkest van James Last als hoofdattractie.

In de pauze treedt het koor gekostumeerd op en wordt er een komisch toneelstuk opgevoerd door het gelegenheidsduo Hansa (Fons Offermans) en Stansa (Heinz Albrecht).   

Dineke Adema ontvangt bloemen van de heer Bokhoven (manager Centraal Laboratorium van DSM).

Het 20 jarig bestaan van het koor wordt op 22 mei 1971 gevierd met een jubileumconcert in kasteel Hoensbroek. Er wordt naast het koor onder andere medewerking verleend door het ensemble Cartimusica en het eerder genoemde Shell-Mannenkoor. De onderlinge relatie tussen de 2 bedrijfskoren is zo goed dat de meeste zangers van het Shell-Mannenkoor worden ondergebracht bij de koorleden thuis en in enkele pensions.

Tijdens het jubileumconcert treedt eveneens de sopraan Dineke Adema en haar echtgenoot, koorlid en pianist Eep Adema op. Dineke is tevens als zangpedagoge aan het koor verbonden en leert de zangers het gebruik van de stem goed te verbeteren.

In november luistert het koor de Heilige Mis op in de Propsteikirche St. Adalberg in Aken.

Waar gebeurd! Tijdens de preek zitten de koorleden in een boog rond het altaar en blijkt dat zowaar een aantal zangers witte sokken aan hebben! Geen gezicht en een extra taak voor de organisatie om de heren te wijzen op de passende “kleding etiquette”.   

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan wordt nevenstaande foto gemaakt: We zien de nog zeer jonge zangers van het eerste uur die anno 2021 nog steeds aan ons koor zijn verbonden.

Op de eerste rij, Fritske Smeets, Louis Maessen en Frans Leyssen. Op de tweede rij Piet Hendricks en op de derde rij Cap Hünen en Piet Dorssers.

Niet alleen worden er concerten in Nederland gegeven. De jaren zeventig is bij uitstek ook de periode om de bekendheid van het koor te vergroten door het uitbrengen van een LP (Langspeel Plaat).

Zo wordt in 1972 een LP opgenomen met kerstliederen samen met de Zonnestraaltjes uit Geleen.

Vermeldingswaardig is de solistische bijdrage van eigen zangers, te weten de tenor Ton Pijpers en de bas Herman Vos.  

Maar ook bij “De Zonnestraaltjes” zingen een aantal pareltjes mee zoals Jacqueline Janssen en Angelina Ruzzafante, die op latere leeftijd een bijzondere muzikale carrière maken.

Luister naar de Zonnestraaltjes door op nevevstaande audioplayer te klikken (Da droben vom Bergen).

Na het succesvol uitbrengen van de LP wordt ook in 1973 een nieuwe LP opgenomen waarop echte Limburgse carnavalsliedjes ten gehore worden gebracht. Het koor wordt begeleid door de blaaskapel “Roed is Droof” van de Koninklijke Harmonie Ste. Cécile uit Eijsden.

Klik op onderstaande link waarop één van de carnavalsschlagers in stereo is te horen:

Naast carnavalsschlagers wordt in december van 1973 een H. Mis opgeluisterd in de parochiekerk van Lindenheuvel (Geleen). Samen met de Zonnestraaltjes wordt de “Missa Te Deum Laudamus” van Hendrik Andriessen gezongen. De H. Mis wordt rechtstreeks door de Katholieke Radio Omroep (KRO) uitgezonden. Een bijzondere gebeurtenis voor het koor om op deze wijze heel Nederland in beeld en geluid via de ether te bereiken. Dit alles natuurlijk onder de bezielende leiding van de energieke dirigent Giel Ruijters.

 

 

De volgende Special (2b) zal ingaan op de periode na 1973 en de concertreis naar Ottnang.