Special deel 5a

2000 - 2005

In het nieuwe decennium en tevens eeuwwisseling wordt in het voorjaar van 2000 het Mannenkoor DSM gevraagd om in de Schouwburg van Sittard een optreden te verzorgen samen met Harmonie St. Cecilia uit Beek. Doel is het promoten van het verenigingsleven in de Westelijke Mijnstreek. Een verzoek waar het Mannenkoor DSM graag aan wilt voldoen.  

Een week later, op 9 april nodigt het Gemengd Koor St. Caecilia uit Lindenheuvel het koor uit om samen met het “jongerenkoor” Youth 73, een lenteconcert te verzorgen in de kerk van Lindenheuvel. In tegenstelling tot de meeste H. Missen is de kerk goed bezet en zijn de bezoekers erg enthousiast.

Ook een optreden binnen de DSM organisatie wordt niet vergeten. In het kader van een intern cultuur programma met de naam “Co-creation” wordt in het bedrijfsrestaurant van DSM Research een kort concert gegeven. De directeur en tevens onze beschermheer, Emmo Meijer grijpt de kans aan om zijn dirigentschap te tonen. Op de foto zien we onze beschermheer de baton hanteren tijdens zijn afscheid van DSM Research in 2005 (zie ook het op een na laatste item van deze Special).

Na de traditionele kerstviering waar het koor de H. Mis opluistert in de dekenale St. Petruskerk en een optreden in de St. Michielskerk in Bree wordt het muzikale jaar 2000 afgesloten.

In het gouden jubileumjaar (2001) is onze energieke, inspirerende en enthousiaste dirigent Wim Schepers alweer 2 jaar (papierenjubileum) verbonden aan ons koor.  Wim leert ons middels de zogenaamde “Papegaaimethode” een tweetal werken in te studeren zonder de ons zo vertrouwde bladmuziek.

Weet u nog welke werken dit waren? Ja, het bekende  “Gracefull and Easy” en “My Eveline”. Te beluisteren door op bijgaande link te klikken.

Gracefull and Easy
My Eveline

In mei wordt in de parochiekerk van Hulsberg de 3-stemmige mis “Zu Ehren des Heiligen Leodegar” van Hiber uitgevoerd met aan het orgel de bekende Maastrichtse organist Huub Wolfs. Na afloop wordt een mini concert uitgevoerd dat het publiek prima kan bevallen met pianobegeleiding van onze vaste pianiste Monique Offermans.

In juli wordt een cultureel uitje georganiseerd en wordt de Nationaal Park De Meinweg bezocht voor een gezamenlijke mooie wandeling. Aan het eind van de dag staat een heerlijke BBQ met drankjes klaar ter compensatie van de geleverde fysieke inspanningen.

Bij een koorjubileum hoort traditiegetrouw ook een concertreis. Dit keer wordt in september 2001 een bezoek gebracht aan de Elzas en het Schwartzwald. Het koor met partners zijn te gast in het Euro-hotel in Grafenhausen. Na een rondreis door het Schwartzwald wordt een bezoek gebracht aan Triberg. Deze plaats staat bekend om zijn watervallen en de bekende koekoeksklokken.

In de avond wordt een concert gegeven in de Wallfahrtskirche in Ettenheim-Münster.

Niet alleen de prachtige wijndorpen in de Elzas worden bezocht, er is ook ruimte om de heerlijke wijn te proeven in één van de vele wijnproeverijen.

De concertreis wordt afgesloten met het opluisteren van een H. Mis en aansluitend wordt nog een heerlijke lunch genuttigd waarna het gezelschap via Koblenz weer terugreist naar de eigen thuishaven Geleen.

Op zondag 7 oktober wordt een H. Mis opgeluisterd in de St. Augustinuskerk in Geleen met medewerking van het blazersensemble van de harmonie St. Jozef Kaalheide en de sopraan Karin Coenen.

Na de H. Mis is er ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum een receptie gepland in de Hanenhof waar tevens de vier jubilarissen worden gehuldigd. Een van de mede oprichters van het koor, Ben Schmitz, viert zijn 50 jaar lidmaatschap van het koor samen met Zef Jacobs (40 jaar lid), Herman Bartelink en Huub Sprenkels (beide 25 jaar lid). Bij deze gelegenheid wordt Ben Schmitz benoemd tot erelid van het Mannenkoor DSM Research.

Op de foto van links naar rechts, Huub Sprenkels, Herman Bartlink, Zef Jacobs en Ben Schmitz in geanimeerd gesprek met de pianiste Monique Offermans. Rechts achter kijken Piet Hendricks en Frits Smeets tevreden naar de vele aanwezige gasten.  

Na deelname van het koor aan een 4-korenconcert in Voerendaal en het opluisteren van de afscheidsreceptie van de FNV vakbondsbestuurder Henk Walravens, sluit het Mannenkoor DSM Research het jubileumjaar af met een aantal kerstconcerten. Er wordt zowel in het bedrijfsrestaurant van DSM Research gezongen alsmede in het restaurant van het Mauritspark waar de directie van DSM Nederland is gevestigd. Tot slot wordt er in de Hanenhof in Geleen een kerstconcert gegeven met medewerking van de sopraan Mirjam Schreurs.

Een van de eerste taken van de nieuw bakken voorzitter is het mee voorbereiden en organiseren van een buitenlandse concertreis naar de Tsjechische hoofdstad Praag.

Na 1 jaar repeteren wordt met succes een generale repetitie uitgevoerd in het Gemeenschapshuis van Schinnen. Niet veel later, op 6 oktober reizen de zangers samen met hun partners met 2 bussen voor 5 dagen naar de “Gouden stad” aan de Moldau.

Om deze reis goed te laten verlopen wordt reisorganisator en Praagkenner, Paul Lemmens gevraagd om de deelnemers aan deze concertreis te begeleiden en de pareltjes van de stad met de 100 gouden torentjes te laten zien.

Het jubileumjaar wordt deels voortgezet in 2002. Naast een aantal reguliere optredens wordt op 22 juli een Euregio concert georganiseerd in het cultuurcentrum “Noeber Beemden” te Schinnen.

Naast het eigen koor wordt medewerking verleend door “Männersangverein Teveren” uit Duitsland en het gemengd koor “Laete Cantamus” uit Maaseik  (België).

Als afsluiting van het 50 jarig bestaan wordt ten slotte een galaconcert gegeven in de Hanenhof. Vele bekende operawerken worden gezongen van de componisten Verdi, Donizetti, Rossini en Bizet.

De werken worden samen ingestudeerd met een aantal zeer bekende solisten zoals de sopraan Majorie Ginczinger (zie foto), de tenor Alexei Grigorev en de bas-bariton Hans Voschezang. Onze dirigent Wim Schepers, pianisten Gerald Wijnen en Monique Offermans maken er samen met het koor een geweldig succes van.

Een van de mooie koorwerken is “Celeste un aura” uit Poliuto.

Klik op bijgaande link om dit koorwerk te beluisteren.

Aan het eind van haar worden nog sfeervolle kerstconcerten gegeven in de Aula van DSM Research, in het Mauritspark en in de Hanenhof. Solistische bijdrage is er van sopraan Kristina Totzec (zie foto) en bariton Richard Meijer.

De jaarlijkse kerstviering van het koor vindt plaats in “t Aawt Patronaat van Beek waarbij enkele “pipers” van “Coriovallum Pipe Band”, het blokfluit kwintet van de familie Westerink, aangevuld met Rianne Kerens er een bijzondere sfeervolle middag van maken.  

Het jaar 2003 kent wederom een voorzitterswisseling. Piet Dorssers die vanaf 1999 voorzitter is van het Mannenkoor DSM Research draagt de voorzittershamer over aan het eerste “niet zingende” bestuurslid Wim Hendrix (zie foto).

Het Mannenkoor wordt op 24 april 2003 gevraagd om een herdenkingsplechtigheid op te luisteren dit in verband met het vreselijke ongeluk op het terrein van de Melaf 2 van het Stikstofbindingsbedrijf (SBB) waar drie doden zijn te betreuren. Er worden een aantal gepaste liederen gezongen. Iedereen is onder de indruk van deze catastrofe op het DSM terrein temeer omdat de veiligheid bij DSM altijd de boventoon voert.

In mei 2003 zijn de voorbereidingen gericht op een galaconcert in het Asta Cultuurcentrum in Beek. Gasten bij dit gala zijn de Fanfare St. Caecilia uit Puth, de Brassband Limburg en het St. Petersburg Trio.

Hier wordt onder andere door het koor samen met de fanfare het “Jaeger Chor” gezongen.

Klik op de link om de opname te beluisteren. Een maand later worden audio opnames gemaakt door de Lokale Omroep Stein (LOS). Een aantal operawerken worden uitgevoerd en later worden de opnames uitgezonden en gelardeerd met verhalen van een aantal koorleden.

In deze periode heeft het koor, via een aantal bestuurlijke relaties, ook contact met “Brass Band Limburg”. Het bestuur van “Brass Band Limburg” vraagt het koor mee te werken aan een Kerst CD. Tijdens deze opnames wordt door het Mannenkoor het Pie Jesu uitgevoerd samen met de sopraan Angelina Ruzzafante.

In 2003 wordt ook weer nagedacht over een korte concertreis in het buitenland. Vanuit bestuur wordt voorgesteld om in augustus een wijnfeest te bezoeken in de buurt van de Duitse Moezel. Na overleg met wijnboer en gastheer Ernst Landsman wordt het plaatsje Osann Monzel gekozen als bestemming.

De voorbereidingen worden voortvarend opgepakt en de koorleden zijn tussen de repetities door al enthousiast over het voorgenomen reisje en proberen aan de bar van ’t Volkshoes met een biertje, wijntje of iets fris in de goede sfeer te komen.

De koorleden en partners worden ondergebracht in diverse pensions en privé adressen in Osann Monzel. De gastheer, Ernst Landsman, is zoals aangegeven zelf wijnboer en in één van zijn “wijnhuizen” is ruimte gemaakt om gezamenlijk te genieten van een aantal optredens en het nuttigen van heerlijke taart en koffie.

Traditie getrouw wordt een H. Mis opgeluisterd in de kerk van Maring en na afloop wordt een klein concert op het kerkplein gegeven onder leiding van onze dirigent Wim Schepers. Het publiek dat op de muziek afkomt is dol enthousiast.

Natuurlijk ontbreekt een “Weinprobe” niet en is er een gezellige bijeenkomst met optredens van het koor en de plaatselijke kapel waar onze gastheer de muzikale scepter zwaait.  

Nadat in de avond een concert wordt gegeven en, na een korte nacht, de koorleden samen met hun partners de daaropvolgende ochtend gaan Frühschoppen op het wijngoed wordt, voordat weer huiswaarts wordt gekeerd, een serenade gebracht aan de gastheer en gastvrouw. Wederom een geslaagde concertreis en zeker voor herhaling vatbaar.

Terug in Nederland worden de voorbereidingen getroffen aan het Limburgs Koren Festival op zondag 21 september 2003 dat gehouden wordt in het Munttheater in Weert. Een aantal bijzondere muziekwerken worden door het koor ten gehore gebracht zoals “Quatre petites prières” van de componist Poulenc.

Na een aantal kleine optredens bereidt het koor zich voor op een drietal kerstconcerten. Er wordt gezongen in de hal van de aula van DSM Research, het Mauritspark en in het schoolgebouw van het Graaf Huyn College met als gastoptreden het Mandoline orkest “De Strings” uit Stein onder leiding van Annemie Hermans (zie foto).

Het koor start het nieuwe jaar 2004 met een nieuwjaarsconcert in de schouwburg van Sittard ter ere van de nieuwe gemeentelijke samenvoeging onder de naam “Gemeente Sittard-Geleen”. Bij dit concert wordt samen gemusiceerd met “Symphonic Impulse” onder leiding van Harry Vorselen en het Roermonds Mannenkoor.

In 2004 worden een 4-tal jubilarissen in het zonnetje gezet. Het zijn Heinz Albrecht, Piet Dorssers, Frits Smeets en Pierre Storcken.

Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van Gemengd Zangkoor St. Caecilia Lindenheuvel wordt het koor gevraagd om deel te nemen aan een jubileumconcert. Het koor honoreert dit verzoek en geeft een geslaagd concert in de Ontmoetingskerk samen met het Kinderkoor St. Petrus en het Vrouwenkoor Geleen.

Een mini concert wordt uitgevoerd in verband met het afscheid van onze oud-beschermheer Dick Venderbos en later wordt tevens op het hoofdkantoor een hulde gebracht ter gelegenheid van het 25 jarig dienstjubileum van de huidige beschermheer, de heer Emmo Meijer.

Op de foto van links naar rechts, de beschermheer Emmo Meijer met zijn echtgenote mw. Meijer en de oud beschermheden Dick Venderbos en Leen Revallier.

Tussen de diverse concerten en uitvoeringen wordt ook informeel op 23 april een wandeling gemaakt door de koorfamilie.

Een mooie wandeling dat het FSI/ODS heeft uitgezet voor de gezinnen van (oud) DSM medewerkers rond de gemeente Ohé en Laak en de grensmaas. 

Aan het eind van het jaar luistert het koor, op uitnodiging van het Vocaal Ensemble Conto con Fuoco, het kerstconcert op in de Ontmoetingskerk in Geleen met solisten Daphne Ramakers en harpiste Ineke van Santvoort. Het koor is tijdens de Kerst te beluisteren tijdens de H. Mis in de Sint-Jozefkerk van Stein met aan het orgel Ben Kerkhof (vader van Arno Kerkhof die ons in Praag heeft begeleid aan het orgel).

In kasteel Vaalsbroek wordt op 16 januari 2005 het twintigjarige jubileum van Monique Offermans gevierd middels een pianoconcert van de jubilaris en aansluitend vindt er een gezamenlijk optreden met het voltallige koor plaats. De vele genodigden genieten van het prachtig pianospel van het concert.

Met de goede herinnering aan de succesvolle concertreis naar Osann-Monzel wordt weer een 3-daagse reis voor september 2005 ingepland.

Er wordt een boottocht op de Moezel naar Bernkastel-Kues en Traben Trabach gemaakt.

Het weer en de uitzichten zijn prachtig zodat genoten kan worden van de idilische dorpjes gelegen tussen de goed onderhouden wijngaarden.

Terug op het landgoed van Ernst Landsmann worden de zangers met hun partners en genodigden getracteerd op een heerlijk geroosterd “Wildschwien”.

De mee gereisde accordeonist, Jo Debie (zie foto), weet de stemming hoog te houden waarna ook de gastvrouw Irmtraut Landsmann een geweldige lachwekkende act weet op te voeren. De buik- en lachspieren moeten eraan geloven.    

De dag erna wordt een klokkengieterij bezocht. In de avond wordt weer met een boot naar Bernkastel gevaren om het vuurwerk vanuit de boot over het water te bewonderen.

 In de middag wordt nog “der Grosser Winzer Festzug der Mittelmosel” bezocht. Na een goedgevulde lunch bij de familie Landsmann wordt de terugreis gemaakt naar Geleen. De verwachtingen van deze reis zijn vollledig waargemaakt.  

Op 22 oktober staat weer een volgend optreden op de agenda. Dit keer een concert met het ENCI-koor en het Mannenkoor “Glückauf” uit Erkelenz in gemeenschapshuis Noember Beemden in Schinnen (zie foto).

Een primeur is het regioconcert op zondag 13 november in het Maaslandcentrum van Elsloo. Deelgenomen worden door het Gemengd koor Beeker Koorzang uit Beek en Brassband Limburg uit Geleen.

Het koor is in november 2005 te gast bij het Hoensbroekse Gemengd koor Paluda. Een mooi en sfeervol najaarsconcert in de Pelgrimskerk in de gemeente Hoensbroek (Treebeek).   

Door het vertrek van onze beschermheer, Emmo Meijer, wordt op de locatie van DSM Research een serenade gebracht. Mede door de goede contacten binnen het DSM concern wordt al snel een nieuwe beschermheer gevonden in de persoon van Loek Radix, de nieuwe directeur van DSM Research (zie foto). Hij wordt tijdens de kerstviering van het koor formeel welkom geheten samen met zijn echtgenote

Op 18 december luistert het koor de H. Mis op in de St. Petruskerk in Sittard samen met het Artamuse Koper-ensemble waarna de kerst door de zangers en partners wordt gevierd in het verenigingslokaal van de Philharmonie in het centrum van Sittard.

Het jaar wordt afgesloten met een aantal traditionele kerstconcerten in het Mauritspark, bij DSM Research en in de Ontmoetingskerk van Geleen met medewerking van het koperensemble van Artamuse en de tenor Pascal Pittie.

Volgende Special zullen de belangrijkste optredens en bijzondere gebeurtenissen van het koor gedurende de jaren 2006 tot en met 2010 worden belicht.